bootstrap responsive templates

15. Samoborski
proljetni sajam

13. i 14. travnja 2019.


Sajam starih zanata

ARKO, medičarski i licitarski proizvodi


Medičarsko–svjećarski obrt ima tradiciju izrade licitara od 1941. godine, kad je Ivan Arko osnovao obrt. Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenog tijesta. Njegova se tajna izrade od davnine čuva u obrtu ARKO. Iako je u cijelosti spravljen od jestivih sastojaka, ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama, kao što su licitarska srca, bebe, konjići, čisla...Licitari se prodaju na sajmovima i proštenjima, kojima daju slikovitost i poseban ugođaj. Moguća je i prezentacija licitarskog umijeća u obiteljskoj radionici u Preradovićevoj ulici br. 10, uz prethodnu najavu. 


Vlasnik: Brigita Mihina 

Adresa: Preradovićeva 10, 10430 Samobor

Web: www.medicarna-arko.hr


FRANJO OSLAKOVIĆ, medičar i licitlar

Djeluje na području Samobora od 1939. godine. Zahvaljujući velikom umijeću te svojstvenom načinu oslikavanja, koje se prenosi i razvija iz generacije na generaciju, licitar Oslaković je danas postao jedan od simbola Samobora s bogatom ponudom medičarskih proizvoda. Osim licitara, proizvodi se gvirc, stari napitak od medovine, koji se prodaje na proštenjima i sajmovima. 

Vlasnik: Franjo Oslaković
Adresa: Perkovčeva 17, 10430 Samobor
Web: www.medicarna-oslakovic.hr


DOMAĆA RADINOST KUNIĆ, drvene tradicijske igračke


Kućna radinost drvenih igračaka i svirala smještena je u pitomom Hrvatskom zagorju, na području Općine Marija Bistrica, u naselju Laz Stubički. Drvene dječje igračke prepoznatljiv su tradicijski proizvod Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Svaka igračka je ručni rad. Motivi igračaka su konji, ptice, kola, namještaj za lutke, leptiri s krilima, a kod svirala su to frule i tamburice. Tradicijske pučke svirale i dječje drvene igračke danas su djeci velika radost, a odraslima melem za oči i dušu. 


Vlasnik: Marija Kunić

Adresa: Laz Bistrički 42a, 49249 Marija Bistrica 

Tel.: 049/419-731

Pratite nas